Ørsta vidaregåande skule > Nyheiter > Til foresatte for elever på Vg1 – vedrørende program om psykisk helse

Ann Turid Egset
Rådgivar
71 28 24 31 / Mob. 909 92 356

Brev til foresette om VIP-programmet
PDF-dokument - 372,41 kB

Til foresatte for elever på Vg1 – vedrørende program om psykisk helse

VIP-programmet står for Veiledning og Informasjon om Psykisk helse i skolen, og er et nasjonalt skoleprogram som eies av Vestre Viken HF, men finansieres av Helsedirektoratet.

Hvordan foregår det?

Elever og lærere får mulighet til å lære om hvordan de kan fremme helse og livsmestring. Programmet fokuserer ikke på sykdom, men på livets opp- og nedturer. Mange ungdommer går rundt med ulike typer problemer, særlig i forbindelse med overgangen mellom barn og voksen. Det er viktig få kunnskap om at smerten som oftest går over, og at det er hjelp å få hvis den ikke gjør det.

1. Kontaktlærer arbeider med temaet psykisk helse i klassen:
    Første del av programmet gjennomføres sammen med lærer. Elevene vil få sitt eget hefte, “Sånn er livet”, der de blant annet vil møte temaer som: selvfølelse, ensomhet, følelser og tanker, å være en god venn og hvordan man kan ta vare på sin psykiske helse. I tillegg redegjør heftet for ulike psykiske lidelser og plager.
  2. Besøk i klassen:
    Etter øktene med lærer vil hver enkelt klasse få besøk av ressurspersoner fra det psykiske helsefeltet, som f.eks. helsesykepleier eller kommunepsykolog. Disse vil svare på spørsmål, og diskutere relevante temaer med elevene. I forbindelse med klassebesøkene vil fagpersonene være tilgjengelige for kontakt med elever som ønsker det. Ellers anbefaler vi at elevene snakker med helsesykepleier eller rådgiver om ting de lurer på i forbindelse med sin egen psykiske helse.